Soalan Lazim
Log Masuk

J1. Memudahkan penggunaan keseluruh perkhidmatan atas talian Kerajaan Negeri Sarawak.Menawarkan akses kepada perkhidmatan yang efisien, mudah dan selamat.
Hanya perlu mendaftar sekali sahaja untuk menikmati akses perkhidmatan atas talian yang ditawarkan.
Ketahui dengan lebih lanjut di https://www.sarawak.gov.my

J2. Tidak. Anda perlu mendaftar untuk akaun Sarawak ID.

J3. Tidak. Sila guna akaun sedia ada log masuk eBooking.

J4. Tidak. Maklumat tersebut kekal berdasarkan nombor pada MyKad (Warga Malaysia) atau emel (Bukan Warga Malaysia).

J5. Maklumat peribadi pihak tuan hanya digunakan sebagai pendaftran akaun Sarawak ID. Maklumat hanya akan dikongsi dengan pihak Kerajaan Sarawak sekiranya perlu.

J6. Maklumat peribadi pihak tuan hanya digunakan sebagai pendaftran akaun SID. Maklumat hanya akan dikongsi dengan pihak kerajaan Sarawak sekiranya perlu.

J7. Tidak. Pihak eBooking tidak akan menggunakan segala maklumat pihak tuan melainkan hanya untuk tujuan kontrak pihak ketiga seperti yang disebut diatas.

J8. Anda hanya perlu mendaftar sebagai pengguna Sarawak ID. Pada halaman eBooking, terdapat pautan 'Register'. Anda akan dibawa ke halaman rasmi log masuk Kerajaan Negeri Sarawak.

J9. Pada halaman eBooking, terdapat pautan 'Login'. Anda akan dibawa ke halaman rasmi log masuk Kerajaan Negeri Sarawak. Pada bahagian 'Forgot Sarawak ID or Password?', anda boleh meneruskan layaran anda dengan menekan pada butang 'Sarawak ID' atau 'Password'.

J10. Selepas log masuk eBooking, sila klik pada Menu 'Mengurus Tempahan' dan tekan butang 'Mengurus Profil' dan meneruskan dengan mengemaskini profil anda.

J11. Anda tidak dibenarkan untuk menukar kata kunci (Sarawak ID). Anda hanya dibenarkan untuk menukar kata laluan di halaman rasmi Kerajaan Negeri Sarawak (https://www.sarawak.gov.my).

J12. Jika anda terlupa kata laluan anda, sila klik PAUTAN INI. Pautan set semula kata laluan akan dihantar ke e-mel pendaftaran anda. Klik pada pautan dan masukkan kata laluan baru. Kata laluan anda akan ditetapkan semula. Anda boleh memasukkan nombor telefon mudah alih anda untuk menerima 'One-time password'. Gunakan kata laluan yang diterima untuk log masuk ke dalam sistem. Dan anda dikehendaki menukar kata laluan anda dengan segera.
Tempahan

J1. Sila klik pada Menu 'Kemudahan kami', pilih kemudahan yang anda ingin tempah. Pada halaman maklumat kemudahan lokasi, klik pada tab 'Kemudahan' dan anda mungkin perlu klik pada nama kemudahan untuk melihat caj / kadar kemudahan itu.

J2. Anda perlu mendaftar sebagai ahli dan mengemas kini profil anda di dalam sistem. Kemudian, apabila anda membuat tempahan dengan login ke sistem, butir-butir peribadi anda akan diambil dan diisi ke dalam borang tempahan.

J3. Selepas log masuk eBooking, sila tekan butang 'Mengurus Tempahan'. Ini akan menunjukkan senarai tempahan anda dengan status dinyatakan.

J4. Anda perlu log masuk ke dalam sistem dan pilih 'Mengurus Tempahan'. Ini akan menunjukkan senarai tempahan anda dan menyediakan pilihan untuk membatalkan tempahan jika tiada bayaran dibuat kepada tempahan tersebut. Tetapi jika anda mahu membuat perubahan kepada tempahan seperti menukar tarikh tempahan, sila hubungi pejabat tempahan kami.
Bayaran

J1. Anda boleh menggunakan perkhidmatan pembayaran dalam talian untuk membuat pembayaran. Pada halaman utama 'Semak Tempahan' , masukkan nombor rujukan tempahan atau mombor MyKad / pasport untuk mencari rekod anda. Kemudian, klik pada pautan untuk melihat maklumat terperinci dan terdapat Buat Bayaran butang di bahagian bawah halaman. Selain itu, anda boleh melawat ke pejabat tempahan kami untuk membuat pembayaran di kaunter dengan menggunakan wang tunai atau cek.

J2. Anda perlu bayar sebelum menggunakan kemudahan. Sistem ini akan memberi isyarat kepada anda tarikh akhir pembayaran di halaman pengesahan tempahan selepas anda membuat tempahan dan e-mel atau sms akan dihantar kepada anda juga.